Οφθαλμίατρος Νασίκας Βασίλειος
1,7 δισεκατομμύρια πάσχουν από Πρεσβυωπία cover image

1,7 δισεκατομμύρια πάσχουν από Πρεσβυωπία

ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑ?

Περίπου 25% των ανθρώπων παγκοσμίως (1,8 δισεκατομμύρια) είναι πρεσβύωπες. Άνω των 40 όλοι έχουν κάποιο βαθμό πρεσβυωπίας, ενώ άνω των 65 έχει χαθεί εντελώς η ικανότητα για κοντινή προσήλωση.

Τι είναι η Πρεσβυωπία?

Το μάτι έχει προσαρμοστική ικανότητα και μπορεί να αλλάζει την εστίαση του φωτός επάνω στον αμφιβληστροειδή, με αποτέλεσμα ευκρινή όραση για όλες τις αποστάσεις. Στην πρεσβυωπία η ικανότητα προσαρμογής μειώνεται με αποτέλεσμα κακή κοντινή όραση.

Πως διορθώνεται η Πρεσβυωπία?

Η πρεσβυωπία κλασικά διορθώνεται με γυαλιά ή φακούς επαφής. Μειονεκτήματα των γυαλιών είναι η δυσκολία στη χρήση τους (πολλά ζεύγη) και οι πλάγιες οπτικές παραμορφώσεις (πολυεστιακά), ενώ των φακών οι μολύνσεις (κερατίτιδες) και η ξηροφθαλμία. Η Διαθλαστική Χειρουργική με επεμβάσεις είτε στον κερατοειδή (LASER) είτε στο κρυσταλλοειδή φακό του ματιού (Πολυεστιακοί Ενδοφακοί), δίνει λύση στην πρεσβυωπία. Μέσω εξειδικευμένου προεγχειρητικού ελέγχου, λαμβάνοντας υπόψη και τις οπτικές απαιτήσεις του ασθενούς σύμφωνα με το επάγγελμα του και τις δραστηριότητες του, δίνεται μια εξατομικευμένη χειρουργική διόρθωση προσφέροντας ανεξαρτησία από γυαλιά και φακούς επαφής.

Υπάρχει LASER για την πρεσβυωπία?

Μέσω LASER σμιλεύεται ο κερατοειδής με ασφαιρικό πολυεστιακό προφίλ δίνοντας στο μάτι τη δυνατότητα εστίασης του φωτός σε όλες τις αποστάσεις. Ιδανικοί υποψήφιοι είναι ασθενείς στην πρώτη πρεσβυωπική ηλικία 40-55 ετών με πολλά ζεύγη γυαλιών μακρινής και κοντινής διόρθωσης που θέλουν να απαλλαγούν από αυτά, ασθενείς που έχουν ήδη κάνει LASER για μυωπία σε νεανική ηλικία και τώρα έχουν ανάγκη κοντινών γυαλιών ή ασθενείς που απέφυγαν να κάνουν LASER μυωπίας και πλέον βάζοντας φακούς επαφής έχουν καλή μακρινή όχι όμως καλή κοντινή όραση.https://www.ocliu-nasikas.com/diathlastikh-xeirourgikh-laser/

Πως διορθώνεται η πρεσβυωπία με τους Πολυεστιακούς Ενδοφακούς?

Μέσω χειρουργικής τεχνικής, φακοθρυψία, αφαιρείται ο φακός του ματιού και εισάγεται ένας τεχνητός πολυεστιακός ενδοφακός εντός του οφθαλμού δίνοντας ευκρινή όραση σε όλες τις αποστάσεις. Ιδανικοί υποψήφιοι είναι ασθενείς προχωρημένης πρεσβυωπικής ηλικίας >55 ετών που έχουν ταυτόχρονα και καταρράκτη και ασθενείς μικρότερης ηλικίας με πολλούς βαθμούς υπερμετρωπίας-πρεσβυωπίας που δεν μπορούν να διορθωθούν με LASER. Σημειώνεται ότι μετά από επέμβαση καταρράκτη μπορεί με LASER διορθωθεί η κοντινή όραση.