Page cover image

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ &
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

Εμπιστευτείτε τα μάτια σας!

Το φως είχε θεϊκή υπόσταση μέχρι το 1905. Η μαθηματική αποκρυπτογράφηση της φύσης του από τον Albert Εinstein  έμελλε να του δώσει το Νόμπελ Φυσικής. Η γένεση του φωτονίου ήταν γεγονός. Η επιθυμία του ανθρώπου να δαμάσει το φως τον οδήγησε σε κατασκευή μηχανημάτων LASER (LightAmplification by Stimulated Emission of Radiation) που απεικονίζουν τους οφθαλμικούς ιστούς με ασύλληπτη πιστότητα και χειρουργούν με τρομερή ταχύτητα, ακρίβεια και ασφάλεια. Η οφθαλμολογία δεν θα μπορούσε να μελετήσει και να θεραπεύσει με καλύτερο τρόπο τα μάτια απ’ ότι σήμερα.

Ο Δρ Νασίκας εξειδικεύτηκε στη Διαθλαστική Χειρουργική με LASER. Η Διαθλαστική Χειρουργική είναι ένα σύνολο επεμβάσεων γρήγορων και ανώδυνων. Στόχος τους είναι η αποκατάσταση των διαθλαστικών ιστών του ματιού (κερατοειδής, φακός) μέσω της διόρθωσης της μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού, πρεσβυωπίας και του καταρράκτη.

Δείτε χωρίς γυαλιά ή φακούς επαφής όποια και αν είναι η ηλικία σας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Δρ. Βασίλειος Νασίκας γεννήθηκε στη Λάρισα. Αποφοίτησε από την Ιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης με βαθμό πτυχίου Λίαν Καλώς. Θέλοντας να αποκτήσει σφαιρική γνώση της Ιατρικής ασχολήθηκε με τη βασική έρευνα εργαστηρίου και ξεκίνησε να φοιτά στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης «Κλινικές Εφαρμογές της Μοριακής Ιατρικής» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αποφοιτώντας με βαθμό Λίαν Καλώς.

Εκπαιδεύθηκε στην Οφθαλμολογία στο Γενικό Νοσοκομείο Ημαθίας (Μονάδα Νάουσας) και εν συνεχεία στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας «Κουτλιμπάνειο & Τριανταφύλειο» και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Κατά τον κύκλο εκπαίδευσής του ως ειδικευομένου οφθαλμιάτρου, μετέβη στην Κρήτη όπου και εξειδικεύτηκε στη Διαθλαστική Χειρουργική, Fellowship in Refractive Surgery, στο ΒΕΜΜΟ (Βαρδινογιάννειο Εργαστήριο Μεταμοσχεύσεων και Μικροχειρουργικής Οφθαλμού) υπό την επίβλεψη του διεθνούς φήμης Καθηγητή της Οφθαλμολογίας Κου Ιωάννη Παλλήκαρη πρωτοπόρου για τις εργασίες του στον Κερατοειδή και τα LASER και «Πατέρα» του LASIK.

Μετά την ολοκλήρωση της ειδικότητας του αρίστευσε στις εξετάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οφθαλμολογίας, EBO (European Board of Ophthalmology), φέροντας έκτοτε τον τίτλο, FEBOphth (Fellow of the European Board of Ophthalmology). Εν συνεχεία μετέβη για δεύτερη φορά στην Κρήτη στο τμήμα Αμφιβληστροειδούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου για να επεκτείνει το εύρος των γνώσεων του στις παθήσεις του Αμφιβληστροειδούς υπό τη επίβλεψη του Καθηγητή της Οφθαλμολογίας Κου Μιλτιάδη Τσιλιμπάρη. Κατόπιν αυτής της περιόδου επέστρεψε στην Λάρισα για να εμβαθύνει στην Παιδοφθαλμολογία και το Στραβισμό στην Οφθαλμολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας υπό την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Οφθαλμολογίας Κα Ευαγγελία Τσιρώνη.

Διετέλεσε Επιμελητής του Γενικού Νοσοκομείου Ημαθίας (Μονάδα Βέροιας) όπου κατά τη θητεία του απέκτησε τεράστια εμπειρία μετά από πλήθος χειρουργικών επεμβάσεων και αντιμετώπιση περίπλοκων κλινικών περιστατικών. Επί των ημερών του και για πρώτη φορά στην ιστορία της Οφθαλμολογικής Κλινικής ξεκίνησε τη λειτουργία του με πρωτοβουλία του και υπό την ευθύνη του, Εργαστήριο Απεικόνισης παθήσεων Aμφιβληστροειδούς το οποίο υπήρξε το μοναδικό κέντρο αναφοράς για το Νομό Ημαθίας και υπό την καθοδήγησή του διενεργήθηκαν πλήθος απεικονιστικών εξετάσεων για την εργαστηριακή διερεύνηση παθήσεων του Aμφιβληστροειδούς (Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδος, Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια, Επιωχρική Μεμβράνη Αμφιβληστροειδούς, Φλεγμονώδεις Αμφιβληστροειδοπάθειες).

Εξειδικεύτηκε στη Χειρουργική Καταρράκτη και στη  Διαθλαστική Χειρουργική με LASER, μετά από τιμητική διάκριση υποτροφίας που του απένειμε το Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρίας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής, μέσω εκπαιδευτικού προγράμματος, Fellowship in Cornea & Refractive Surgery, σε ένα από τα μεγαλύτερα Ινστιτούτα Οφθαλμολογίας και Μικροχειρουργικής της βόρειας Ελλάδας “Ophthalmica”, όπου διενήργησε πληθώρα Διαθλαστικών Επεμβάσεων με LASER για τη διόρθωση Μυωπίας, Υπερμετρωπίας, Αστιγματισμού, Πρεσβυωπίας και Κερατοκώνου (LASIK, PRK, CORNEAL CROSS LINKING).

Παράλληλα, πιστός στο πνεύμα της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης παρακολουθεί το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης «Απεικόνιση στην Οφθαλμολογία».

Επισκέπτεται συχνά μεγάλα κέντρα του εξωτερικού, όπως το Moorfields Eye Hospital, London, UK, με υποτροφία της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής, European Society of Cataract & Refractive Surgery, (ESCRS), ώστε να είναι ενημερωμένος για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της εξειδίκευσής του.

Συμμετέχει συχνά ενεργά ως ομιλητής σε διεθνή συνέδρια Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής και επιστημονικές εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά, (π.χ. PLoS ONE), με μεγάλο επιστημονικό κύρος.

Τέλος, είναι μέλος του Πανεπιστημίου των Ορέων, www.panoreon.gr, το οποίο είναι μια οργάνωση εθελοντική μη κερδοσκοπική που σε συνεργασία με την Οφθαλμολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου οργάνωσε και λειτουργεί Κινητή Οφθαλμολογική Μονάδα πλήρως εξοπλισμένη και επανδρωμένη προσφέροντας οφθαλμολογικό έλεγχο σε αδύναμους και ευπαθείς πληθυσμούς σε γεωγραφικά δυσπρόσιτες περιοχές και έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του όπου και όποτε έχει χρειαστεί.