Οφθαλμίατρος Νασίκας Βασίλειος
Kερατόκωνος cover image

Kερατόκωνος

Τι είναι ο κερατόκωνος και πως εμφανίζεται?

Κερατόκωνος είναι η διαταραχή του οφθαλμού, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την προοδευτική λέπτυνση και αύξηση της καμπυλότητας του κερατοειδούς χιτώνα, με αποτέλεσμα να παίρνει κωνικό σχήμα. Παθοφυσιολογικό υπόβαθρο του κερατόκωνου είναι το δυσλειτουργικό κερατοειδικό κολλαγόνο πράγμα που μέχρι τώρα έχει αποδοθεί σε φλεγμονώδεις εξεργασίες ή/και σε ατοπία με αποτέλεσμα την αναδιάρθρωση του κολλαγόνου του ιστού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θολή όραση, διπλή όραση και ευαισθησία στο φως. Η μυωπία και ο αστιγματισμός είναι οι διαθλαστικές ανωμαλίες που συνοδεύουν την πάθηση. Ο αστιγματισμός του κερατόκωνου είναι υψηλός και ανώμαλος και αυτό καθιστά δύσκολη την διόρθωση του με γυαλιά ή φακούς επαφής. Συχνές αλλαγές στα διορθωτικά γυαλιά όπου παρά την αλλαγή των κρυστάλλων δεν διορθώνουν ικανοποιητικά την όραση εγείρουν υπόνοιες για την νόσο.

Ποια είναι η αιτία εμφάνισης κερατόκωνου?

Ενώ η αιτία είναι άγνωστη, πιστεύεται ότι πKροκαλείται λόγω ενός συνδυασμού γενετικών, περιβαλλοντικών και ορμονικών παραγόντων. Οι προτεινόμενοι περιβαλλοντικοί παράγοντες περιλαμβάνουν το τρίψιμο των ματιών και τις αλλεργίες. Ο κερατόκωνος επηρεάζει περίπου 1-4 στους 2.000 ανθρώπους. Περίπου το 7% των ασθενών έχουν οικογενειακό ιστορικό της πάθησης. Αυτό καθιστά επιβεβλημένο τον έλεγχο της οικογένειας ατόμου με ιστορικό κερατόκωνου. Εμφανίζεται, συχνότερα, στα τέλη της παιδικής ηλικίας και η εξέλιξη του είναι προοδευτική μέχρι την τρίτη έως τέταρτη δεκαετία της ζωής, όπου μετά ακολουθεί βραδεία εξέλιξη. Στο 85% των περιπτώσεων προσβάλλονται και οι δύο οφθαλμοί, ωστόσο η εξέλιξη της προσβολής μπορεί να είναι εξαιρετικά ασύμμετρη. Αν και εμφανίζεται σε όλους τους πληθυσμούς, μπορεί να είναι συχνότερη σε ορισμένες εθνοτικές ομάδες, όπως αυτές της μεσογειακής καταγωγής καθιστώντας μεγάλο τον επιπολασμό του κερατόκωνου στη χώρα μας.

Έχω κερατόκωνο και τώρα τι?

Αρχικά, η κατάσταση μπορεί συνήθως να διορθωθεί με γυαλιά ή μαλακούς φακούς επαφής. Καθώς επιδεινώνεται η ασθένεια, απαιτούνται ειδικοί κερατοκωνικοί φακοί επαφής για επίτευξη βέλτιστης όρασης. Για την διάγνωση της νόσου θεμελιώδους σημασίας είναι η χαρτογράφηση του κερατοειδούς μέσω μηχανημάτων απεικόνισης λεπτών τομών του ιστού όπου είναι δυνατή η εντόπιση πρώιμων αλλαγών στο σχήμα του κερατοειδούς που δεν μπορεί να γίνει στη συνήθη εξέταση στο μικροσκόπιο της σχισμοειδούς λυχνίας. Βάσει παγκόσμιων ερευνών, μέσω της απεικόνισης του επιθηλιακού χάρτη του κερατοειδούς με το OCT AVANTI ANGIOVUE της OPTOVUE USA που χρησιμοποιούμε στο ιατρείο  για την μελέτη του κερατοειδούς, μπορούν να διαγνωστούν εξαιρετικά πρώιμες και ανεπαίσθητες αλλοιώσεις του ανατομικού σχήματος του κερατοειδούς, οδηγώντας σε έγκαιρη διάγνωση της πάθησης. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει πρώιμα η διάγνωση του κερατόκωνου γιατί μόνο σε πρώιμους κερατόκωνους μπορεί να γίνει η θεραπευτική παρέμβαση της διασύνδεσης κερατοειδικού κολλαγόνου σταματώντας την εξέλιξη της πάθησης και μειώνοντας τον αριθμό των ασθενών που θα χρειαστεί να υποβληθούν σε μεταμόσχευση. Η μόνη μέχρι σήμερα εγκεκριμένη θεραπευτική παρέμβαση για την αντιμετώπιση του κερατόκωνου είναι η διασύνδεση κερατοειδικού κολλαγόνου (cross linking). Το cross linking ή και συνδυασμός cross linking+PRK για ομαλοποίηση του κώνου και της διαθλαστικής ανωμαλίας του οφθαλμού, βοηθούν τους ασθενείς με κερατόκωνο να έχουν μια πολύ καλή ποιότητα όρασης και μειώνουν το ποσοστό των ασθενών που θα χρειαστεί να υποβληθούν σε μεταμόσχευση. Όσο η νόσος εξελίσσεται χωρίς οι ασθενείς να υποβάλλονται σε κάποια θεραπευτική παρέμβαση δημιουργείται ουλή στον κερατοειδή. Η δημιουργία ουλής παρεμποδίζει την ομαλή διέλευση του φωτός από τον ιστό και η μόνη θεραπευτική παρέμβαση πλέον είναι η μεταμόσχευση κερατοειδούς.

 

+

CROSS-LINKING

+

ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΙΚΟΙ ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ