Οφθαλμίατρος Νασίκας Βασίλειος
Mυωπία cover image

Mυωπία

Η μυωπία είναι μια διαθλαστική ανωμαλία του οφθαλμού. Το φως δεν εστιάζεται στην ωχρά κηλίδα αλλά σε μια περιοχή μπροστά από αυτή δημιουργώντας έτσι μια θολή όραση. Η μυωπία οφείλεται σε αυξημένη διαθλαστική ικανότητα του ματιού σε αυξημένη ικανότητα δηλαδή να διαθλά, να κάμπτει το φως, το οποίο δεν μπορεί να εστιάσει κατευθείαν πάνω στην ωχρά κηλίδα και έτσι να ερεθίσει τους φωτοϋποδοχείς της. Η μυωπία έχει πλέον εξελιχθεί σε επιδημία.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής όπου επιβάλει πολύωρη ενασχόληση με κοντινή οπτική εργασία όπως είναι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οι οθόνες και η ελάχιστη πλέον δραστηριότητα σε ανοιχτούς χώρους όπως αθλήτικές δραστηριότητες και κοινωνικέ δραστηριότητες μεσούσης και της πανδημίας του κορονοϊού έχει εκτινάξει τα δημογραφικά στοιχεία της μυωπίας. Μέχρι το 2050 υπολογίζεται ότι ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός θα είναι μυωπικός.

Το πρόβλημα με τη μυωπία είναι ότι δεν τελειώνουν όλα με μια απλή διόρθωσή της μέσω γυαλιών. Άπαξ και εμφανιστεί μπορεί να περιπλακεί και να συνυπάρχει με πολλές οφθαλμολογικά παθήσεις προεξαρχώντων του γλαυκώματος, της αποκόλλησης του  αμφιβληστροειδούς, της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Οι καταστάσεις αυτές διέπουν ένα μεγάλο οικονομικό βάρος στη δημόσια υγεία (συχνές αλλαγές γυαλιών και φακών επαφής, εξειδικευμένες εξετάσεις για παρακολούθηση επιπλοκών από τη μυωπία π.χ. OCT ή αγγειογραφία για μυωπική ωχροπάθεια), εξειδικευμένες θεραπείες για τις επιπλοκές της μυωπίας (π.χ. ενέσεις για μυωπική εκφύλιση ωχράς και LASER για μυωπικές εκφυλίσεις αμφιβληστροειδούς ή για αφαίρεση της μυωπίας μέσω κερατοσμίλευσης ή κολλύρια γλαυκώματος) και περιβαλλοντικό (από τη απόρριψη από τα υλικά φακών επαφής) εκτός από το προφανές που είναι η ανικανότητα καλής λειτουργικής όρασης σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.

Η αιτιολογία της μυωπίας δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί και είναι περίπλοκη. Στο κάδρο συνυπάρχουν γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Η έκθεση στο φως του ήλιου στον ανοιχτό χώρο φαίνεται να δρα προστατευτικά στην εμφάνιση και εξέλιξη της. Σε πολλά σχολεία του εξωτερικού εφαρμόζονται ήδη προγράμματα μείωσης του σχολικού χρόνου σε εσωτερικούς χώρους και πολλές μαθησιακές δραστηριότητες των παιδιών εκτός από τις αθλητικές πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους. Η κοντινή απόσταση εργασίας όπως σε οθόνες δεν φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο όπως θεωρούνταν αρχικά στην εμφάνιση και άνοδο της μυωπίας αρκεί να συνδυάζεται με μαθησιακή διαδικασία σε ανοιχτό χώρο.

Το LASER μυωπίας αποτελεί ακόμα και σήμερα την μοναδική μέθοδο αποτελεσματικής αφαίρεσης της σε ηλικία βέβαια που να θεωρείται ότι η εξέλιξη της έχει σταματήσει όπως συνήθως συμβαίνει μετά την ενηλικίωση και την ολοκλήρωση της ανάπτυξης.