Οφθαλμίατρος Νασίκας Βασίλειος
OCT / Angio OCT cover image

OCT / Angio OCT

Μια εικόνα χίλιες λέξεις

Τι είναι OCT ή οπτική τομογραφία?

Η οπτική τομογραφία είναι μέθοδος εξέτασης σε εξελιγμένα τεχνολογικά μηχανήματα που στόχο έχουν να μελετήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια το μάτι και να αναδείξουν εξειδικευμένα οφθαλμολογικά προβλήματα τα οποία με τον συνήθη έλεγχο ρουτίνας στα βασικά όργανα θα περνούσαν απαρατήρητα.  Δημιουργείται μια τρισδιάστατη ανασύνθεση του οφθαλμού μετά από χιλιάδες τομογραφίες που αποκτώνται μέσω του σκαναρίσματος του οφθαλμού από μια πηγή laser. Πρόκειται για εξετάσεις μελέτης της δομής και της λειτουργίας περιοχών που είναι πολύ σημαντικές για την όραση του ασθενούς όπως είναι ο κερατοειδής, η γωνία του προσθίου θαλάμου, η ωχρά κηλίδα, το οπτικό νεύρο και το αγγειακό δίκτυο του αμφιβληστροειδούς. Μέσω αυτών των εξετάσεων αναδεικνύεται και διαγιγνώσκεται μια παθολογική κατάσταση και μπορεί να γίνει στρατηγικός σχεδιασμός της κατάλληλης θεραπευτικής προσέγγισης μέσω φαρμάκων ή χειρουργικής θεραπείας.

Σε τι χρησιμεύει / Γιατί να την κάνω?

Το μάτι είναι ένα μικρό όργανο με πολύ ευαίσθητους ιστούς. Η οπτική τομογραφία στην οφθαλμολογία είναι απαραίτητη για την διάγνωση και παρακολούθηση των οφθαλμολογικών παθήσεων, για την έγκριση εξειδικευμένων θεραπειών όπως είναι τα laser και οι ενέσεις αλλά και για τον σχεδιασμό χειρουργικών επεμβάσεων. Κάνοντας κάποιες εξειδικευμένες εξετάσεις θα μπορείτε να γνωρίζετε εάν μπορείτε να κάνετε laser μυωπίας ή όχι ή εάν έχετε κάποια μορφή κερατοειδικής δυστροφίας όπως είναι ο κερατόκωνος. Επίσης θα μπορέσετε να πάρετε έγκριση θεραπειών όπως οι ενέσεις για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας εύκολα και άμεσα.

Γιατί να κάνω OCT / Angio OCT στο OCLIU?

Η Ταχεία τεχνολογική πρόοδος απαιτεί δέσμευση στη συνεχή εκπαίδευση ως προς την ορθή χρήση των πολύπλοκων μηχανημάτων απεικόνισης των οφθαλμικών ιστών και ορθής αξιολόγησης των ευρημάτων τους. Ο Δρ. Νασίκας παρακολουθεί από το 2019 το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών MSc «ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑ» του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και έχει μεγάλη εμπειρία στον χειρισμό οφθαλμολογικών μηχανημάτων και στην ερμηνεία της οφθαλμικής εικόνας.

Επιπλέον το ιατρείο είναι εξοπλισμένο με το νέο μηχάνημα απεικόνισης του αμφιβληστροειδούς Avanti Angiovue Optovue USA που δίνει τη δυνατότητα για διενέργεια αγγειογραφίας χωρίς τη χρήση σκιαγραφικού φαρμάκου και χωρίς την ένθεση φλεβοκαθετήρα, αποφεύγοντας έτσι τις πιθανές επιπλοκές και την ταλαιπωρία. Διαθέτει 70.000 A Scans – σαρώσεις του ματιού ανά δευτερόλεπτο, ανάλυση εικόνας 5 microns, είναι το πιο γρήγορο και πιο προηγμένο Spectral Domain OCT και είναι η μόνη συσκευή που μπορεί να αναπαράγει με την τεχνολογία SSADA, εικόνες αγγειογραφίας του αμφιβληστροειδούς με τρισδιάστατη απεικόνιση (3D PAR) projection artifact removal. Άλλες αποκλειστικές δυνατότητες του μηχανήματος αποτελούν τα εξής:

 • Focal loss volume (FLV) analysis for glaucoma
 • Total Cornea Power (TCP) for anterior segment surgery
 • Split-spectrum technology (SSADA) on OCTA scans
 • 3D Projection Artifact Removal
 • DualTrac Motion Correction Technology
 • Vessel Density with trend analysis for the macula
  (including deep plexus) and disc
 • AngioVueHD Automatic Montage
  10x6mm field-of-view
 • High density OCTA (400×400 vs. traditional 304×304 density)
 • 3D Widefield En Face Imaging
 • Enhanced HD Imaging of the Vitreous and Choroid
  12mm widefield scan for highly myopic eyes

Αποτελεί την OCT-αγγειογραφία με την οποία έχουν γίνει παγκοσμίως οι περισσότερες κλινικές μελέτες παθήσεων του αμφιβληστροειδούς (ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας, διαβητικό οίδημα ωχράς, γλαύκωμα). Το μηχάνημα χρησιμοποιείται σε όλο το φάσμα των οφθαλμικών παθήσεων από τα πρόσθια μόρια (κερατοειδής, γωνία προσθίου θαλάμου, κρυσταλλοειδής φακός, ίριδα) μέχρι τα οπίσθια (αμφιβληστροειδής, ωχρά κηλίδα, οπτικό νεύρο, αγγειακό πλέγμα αμφιβληστροειδούς) χτενίζοντας ουσιαστικά το μάτι για την έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση παρακολούθηση και σχεδίαση θεραπευτικής προσέγγισης. Ο ασθενής φεύγοντας από το OCLIU θα έχει μια πλήρη μελέτη των παθήσεων του χωρίς να χρειαστεί να μεταβεί για κάποιες περαιτέρω εξετάσεις σε κάποιο άλλο κέντρο ή κλινική αποφεύγοντας έτσι πρόσθετα έξοδα και ταλαιπωρία.

+

OCT/Οπτική Τομογραφία Συνοχής

+

OCT/Αγγειογραφία