Οφθαλμίατρος Νασίκας Βασίλειος
Χειρουργική Kαταρράκτη cover image

Χειρουργική Kαταρράκτη

Τι είναι ο καταρράκτης?

Καταρράκτη ορίζουμε την απώλεια διαύγειας του κρυσταλλοειδούς φακού. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Πρώιμα σημεία του είναι αλλαγές/αυξομειώσεις στις διαθλαστικές ανωμαλίες του ματιού μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμό. Σε μεταγενέστερα στάδια υπάρχει θόλωση της όρασης και τελικά ελάττωσή της, μη βελτιούμενη με γυαλιά ή φακούς επαφής.

Γιατί εμφανίζεται ο καταρράκτης?

Αίτια εμφάνισης του είναι περιβαλλοντικά (φωτογήρανση κρυσταλλοειδούς φακού απο UV ακτινοβολία), γενετικά (βρεφικός συγγενής καταρράκτης), φαρμακοτοξικά (μακροχρόνια λήψη κορτιζόνης σε αυτοάνοσα νοσήματα), φλεγμονώδη (ραγοειδίτιδες) και τραυματικά (αμβλύ ή οξύ τραύμα των οφθαλμών).

Υπάρχει λύση για τον καταρράκτη?

Η χειρουργική θεραπεία είναι η μόνη λύση. Το χειρουργείο του καταρράκτη είναι μια ανώδυνη ασφαλής και γρήγορη επέμβαση αλλά πολύ απαιτητική τεχνικά αφού πρόκειται για μία ενδοφθάλμια μικροχειρουργική επέμβαση μέσω μικροσκοπικών τομών <3 μικροχιλιοστών. Η αναισθησία που απαιτείται είναι τοπική και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις συνήθεις του δραστηριότητες την επόμενη μέρα αμέσως μετά το χειρουργείο.

Πότε πρέπει να χειρουργηθώ για καταρράκτη?

Θεμελιώδους σημασίας είναι να υποβληθεί ο ασθενής στην επέμβαση στο σωστό χρόνο για να μην μετατραπεί το χειρουργείο από μια χειρουργική πράξη ρουτίνας σε εξεζητημένη και τεχνικά απαιτητική επέμβαση. Υπάρχουν και εξαιρετικά δύσκολα περιστατικά καταρράκτη όπου το κάδρο της επέμβασης μπορεί να αλλάξει και αυτό αφορά τον παραμελημένο ώριμο ή υπερώριμο καταρράκτη, τον καταρράκτη μετά από τραύμα του οφθαλμού, τον καταρράκτη μετά από ραγοειδίτιδες και λήψη κορτιζόνης και φυσικά τον καταρράκτη σε μάτια που έχουν ταυτόχρονα και άλλα προβλήματα όπως γλαύκωμα ή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ή που έχουν υποβληθεί σε LASER στο παρελθόν. Στο σχεδιασμό του χειρουργείου του καταρράκτη κρίσιμος είναι ο ενδελεχής και προσεκτικός προεγχειρητικός έλεγχος πολλών οπτικών παραμέτρων του οφθαλμού (μελέτη κερατοειδούς, μελέτη ωχράς κηλίδας και μελέτη γλαυκώματος) και εκτενούς λήψης του ιστορικού και συζήτησης με τους ασθενείς για την επιλογή της κατάλληλης χειρουργικής τεχνικής και ενδοφακών που θα εμφυτευτούν στον οφθαλμό.

Πως θα βλέπω μετά από το χειρουργείο καταρράκτη?

Στο τελευταίο στάδιο της επέμβασης ενθέτουμε ένα μικροσκοπικό ενδοφακό από υλικό ιστοσυμβατό με το μάτι ο οποίος είναι υπεύθυνος για την καινούργια ευκρινή όραση και παραμένει εντός του οφθαλμού εφόρου ζωής χωρίς να δημιουργεί επιπλοκές. Ο ενδοφακός που τοποθετείται είναι υπεύθυνος για την ευκρινή όραση του ασθενούς και στη βασική του έκδοση διορθώνει μόνο την μακρινή όραση του ασθενούς. Για την κοντινή όραση οι ασθενείς χρειάζεται να χρησιμοποιούν γυαλιά πρεσβυωπίας. Αυτή είναι μια επιλογή η οποία δουλεύει ικανοποιητικά στο μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών. Με τις σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές και την τοποθέτηση αναβαθμισμένων ενδοφακών, για ταυτόχρονη διόρθωση της μακρινής της μεσαίας και της κοντινής όρασης μπορούμε να καταστήσουμε τον ασθενή ανεξάρτητο από γυαλιά.  Η αλλαγή του τρόπου ζωής (μεγαλύτερη ενασχόληση με τις οθόνες tablet, smartphone) έχει κάνει την επιλογή ενός αναβαθμισμένου ενδοφακού μετά το χειρουργείο καταρράκτη πιο ελκυστική, καθιστώντας τον ασθενή ανεξάρτητο από γυαλιά για τις συνήθεις δραστηριότητες της ημέρας. Αυτό ουσιαστικά έχει κάνει την επέμβαση να θεωρείται όχι απλά μια επέμβαση απλής αποκατάστασης αλλά μια επέμβαση αναβάθμισης της ποιότητας της όρασης.

+

ΕΝΔΟΦΑΚΟΙ